Linkit
Tietoa meistä


Pielisen-Karjalan tukkilaisperinne ry on perustettu vuonna 1997 ja yhdistyksen tarkoitus on tukkilaistaitojen ylläpito, uusien tukkilaisten kouluttaminen ja tukkilaisperinteen välittäminen yleisölle tukkilaistapahtumien ja näytösten kautta. Yhdistys toimii  asiantuntijana hankkeissa esim. elokuva- ja dokumenttitallenteissa. Elokuvissa Kuningasjätkä ja Koirankynnen leikkaaja oli yhdistyksen jäseniä avustajina. Lisäksi yhdistyksen jäsenet olivat mukana Kaksi vanhaa tukkijätkää-dokumenttielokuvan tekemisessä vuonna 2003. Yhdistyksen jäsenet Jaakko Saaristo, Terho Turunen, Mikko Saarimaa ja Tommi Anttonen ovat aktiivisesti toiminnassa mukana. Lisäksi mukana on joukko innokkaita tukkilaisia. Yhdistyksen jäsenet osallistuvat vuosittain myös tukkilaiskilpailuihin. Yhdistys järjestää vuonna 2024 kansainväliset uittoperinnepäivät Kuhmossa.

Yhdistys kuuluu kansainväliseen uittoperinneyhdistykseen. Uittoperinneyhdistykseen kuuluu 39 yhdistystä kolmestatoista maasta. Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt uittoperinteen Unescon aineettoman Elävän perinnön kansalliseen luetteloon 9.10.2023.
Kilpailutoiminta

Yhdistyksen toimintaan kuuluu myös uusien tukkilaistaitojen osaajien kouluttaminen ja yhdistys on kouluttanut useita SM-tason kilpailijoita vuosien varrella. Tukkilaiskilpailuihin osallistutaan edelleen joka vuosi.

Kansainväliset uittoperinnepäivät

Pielisen-Karjalan tukkilaisperinne ry järjesti vuonna 2002 kansainväliset uittoperinnepäivät Lieksassa. Vuonna 2024 olemme saaneet vuoron järjestää kansainväliset uittoperinnepäivät Suomessa, Kuhmossa. 

IMG_8095
Tukkilaisnäytös

Yhdistys pitää yllä tukkilaisperinnettä erilaisissa työnäytöksissä.

IMG_8112
Sahausta

Puiden sahausta perinteisillä menetelmillä. Yleisö pääsi kokeilemaan taitojaan.

tervavene
Uittoveneen tervaus

Uittoveneet tervattiin joka kevät. Kuvassa tukkilaiset tervaavat venettä Silva-messuilla 2019.