Tapahtumat
Kansainväliset uittoperinnepäivät järjestetään vuosittain eri maissa. Vuonna 2002 ne pidettiin Suomessa, Lieksassa. Yhdistys on osallistunut aktiivisesti kansainvälisille uittoperinnepäiville ja tutustunut eri yhdistysten toimintaan ja perinteisiin.
Vuonna 2024 tukkilaisten ja lautturien kohtaamispaikkana on Kuhmo, Kainuussa, Oulujoen vesistön latvavesillä. 10 vuotta uittoa ja tukkilaisia ovat jättäneet jälkensä suomalaiseen musiikkiin, kirjallisuuteen ja elokuviin. Pielisen-Karjalan tukkilaiset toivottavat teidät tervetulleiksi vieraaksemme nauttimaan elämän virrasta veden äärellä.
Ohjelmassa on museovierailuja, juhlakulkue perinteisissä asuissa, tukkilaiskilpailut ja kansainvälisen uittoperinneyhdistyksen vuosikokous.
Kansainvälisten uittoperinnepäivien Kuhmo2024 alustava ohjelma:
To 6.6. Rekisteröinti hotelli Kalevala ja klo 20.00 avajaiset ja ruokailu hotelli Kalevala.
Pe 7.6. Klo 8.30 retki Murtovaaran talomuseoon, klo 12.30 puunkorjuun esittely Kuhmon lähimetsässä ja klo 13.00 Tuupalan puukoulun esittely Kuhmossa. Klo 14.00 lounas Kuhmo-talolla ja musiikkia ja Markku Pölösen lyhytelokuvan ensiesitys tukkilaisista. Klo 19.00-23.30 iltaohjelma Väinölässä ja tanssit Kalevala hotellissa. Kansainvälisen uittoperinneyhdistyksen vuosikokous klo 9.00 alkaen hotelli Kalevala.
La 8.6. Klo 9.00 tutustuminen Kuhmo Oy:n sahaan. Klo 10.30 Kuhmo-talolta kulkue perinteisissä asuissa kirjastolle. Klo 12.00 tukkilaisten SM-kisat (sauvonta, näytöksenä rullaus, vala ja koskenlasku). Klo 18.00 juhlaillallinen hotelli Kalevalassa ja klo 19.00 tukkilaistanssit Kuhmon Kelolla.
Su 9.6. Klo 10.00 jumalanpalvelus Kuhmon evl. kirkossa, loppuohjelma hotelli Kalevala ja perinnepäivien päätös. Klo 12.00 alkaen tukkilaisten SM-kisat jatkuvat (tukkilaismaraton ja joukkuesoutu) Tönölänlampi, Kalevalan urheilukeskus.
Lisäksi oheisohjelmaa: kirjallisuutta, musiikkia, näytöksiä ym. paikallisten toimijoiden kanssa yhteistyössä.
Tukkilaisleirikoulu Kuhmossa 27. - 29.7.2023. Leirikouluun osallistui 7 nuorta tulevaa tukkilaista. Leiri alkoi tukkilaistöiden ja -taitojen rakentamisella. Ensimmäisenä ohjelmassa oli puomitukkien työstäminen. Ensimmäiseksi puomipuut kuorittiin ja niiden päihin kairattiin reiät. Sen jälkeen päät työstettiin ohuemmiksi , jotta ne voidaan liittää lintulenkeillä kiinni kiinni. Valmiit puomipuut uitettiin yhteen liitettäväksi eli puomiksi. Samalla harjoiteltiin perinteitä eli nuotion tekoa ja muita leiriytymistaitoja. Tukkilaistaitoja oli opettamassa Terho Turunen ja avustajina Mikko Saarimaa ja Ilmo Pulkkinen. Seuraavaksi tukkilaistaiturit Jaakko Saaristo ja Jori Mikkonen opettivat nuorille rullauksen ja sestomisen taitoja. Ohjelmassa oli myös koskenlaskunäytökset. Tukkilaisleirillä valmisteltiin kesän 2024 tulevaa tukkilaistapahtumaa.
Puomilla juoksuun tarvitaan hyvää tasapainoa.
Nuoret tukkilaiset saivat diplomit leirin päättyessä.
Närelenkin tekeminen oli ennen tärkeä taito ja ne tehtiin ennen uiton alkua. Niillä sidottiin puomit toisiinsa. Närelenkit jäivät pois käytöstä, koska lintulenkit tulivat tilalle.